Hova járunk síelni?

Bemutatjuk a legjobb síterepeket, a legfontosabb tudnivalókkal

Magyarország

 
 

Magyar síterepek

Felvetődhet a kérdés, hogy minek vannak sípályák Magyarországon. Hiszen nincsenek magas hegyeink itt az Alpok lábánál.

A külföldi sí út – még a legközelebbi is – költséges. A kezdők, ha itthon tanulják meg az alapokat sokat megtakaríthatnak. A nagyobb, nehezebb sípályákra már megalapozott tudással indulhatnak és ki tudják majd használni a síbérleteket. Magyarország természetesen nem tud vetekedni az alpesi országok nagy sípályáival, de jó szakemberekkel meg tudják szeretetni az emberekkel a sísportot. Magyarországon jelenleg 14 havas és 20 műanyag sípálya, 68 sílift és 26 síiskola üzemel. Havazás hiányában hóágyúkkal segítik a megfelelő pálya minőséget.

Eplény, Magyarország
-9°
erős felhőzet
páratartalom: 84%
szél: 2m/s É
Max -10 • Min -10
-8°
Cs
-7°
P
-5°
Szo
-4°
V
Weather from OpenWeatherMap

Eplény

Budapest – Eplény: 122 km

Magyarország egyik legkedveltebb sípályája, ahol 7984 méter hosszú pályarendszeren, 16 különböző útvonal áll a síelők rendelkezésére. Nem csak a kezdőket várják, a profi síelők, snowboardosok is megtalálják a nekik megfelelő pályát.

Várják a freestyle stílust kedvelőket is, új elemekkel bővült  A NITRO SNOWPARK.

2017-ben megépült új sípályájuk és a régi A7-es pályájukat is plusz 500 méterrel meghosszabbították és meg is szélesítették azt.  Itt található az új 2 üléses felvonójuk is.

 
 

Mátraszentistván

Budapest – Mátraszentistván: 109 km

Lassan 16 éve kezdték kiépíteni a Mátraszentistván és Mátraszentlászló között ezt a népszerű síparkot, a pályái jelenleg 675 és 821 méter között fekszenek. A folyamatos fejlesztés eredményeként ma már kiépített hóágyúrendszere van, 4000 méter pályahosszúságon 10 különböző nehézségű pályával ehhez 8 felvonót üzemeltetnek.

Fedett, beülős éterem áll a megfáradt, éhes, szomjas síelők rendelkezésére.

Ausztria

Magyarország

Osztrák Síterepek

Az egyik fő célpont a magyar síelők számára Ausztria, ahol közelebbi és távolabbi csodálatos helyeken, fantasztikus hóviszonyok között hódolhatnak kedvenc sportjuknak.  Kikapcsolódhatnak Alsó Ausztriában, Stájerországban, Karintiában, Tirolban, stb.  A síelők mellett a snowboardosokat, extrém sportokat kedvelőket, szánkózni vágyókat is várják, különböző kiegészítő szolgáltatásokkal színesítve a kínálatot. A sokféle lehetőség közül mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbbet. Minden sí központban gondolnak a profi és kezdő síelőkre, a gyerekekre, családokra.  Sok helyen már gyerek programokkal várják őket, hogy amíg a szülők siklanak, addig a gyerekek ne maradjanak felügyelet nélkül. Megtanulhatnak síelni vagy aki ezt nem szeretné egyéb érdekes programokkal szórakoztatják őket.

Semmering, Ausztria
-15°
szórványos felhőzet
páratartalom: 64%
szél: 2m/s ÉÉNy
Max -18 • Min -18
-10°
Cs
-7°
P
-4°
Szo
-2°
V
Weather from OpenWeatherMap
 
 

Murau - Kreischberg

Budapest - Kreischberg – Murau: 460 km

Murau - Kreischberg igen széles, tökéletesen karban tartott pályákkal rendelkezik 1600 -2050 m magasságban. A pályák hossza összesen 42 km, amelyek nehézségi foka: 17 km kék, 16 km piros és 9 km fekete. Kreischbergből a különböző felvonókkal elérhetőek Rosenkarz pályái is.

Murau - Kreischberg különlegességei: a sebességmérő pálya, sífutópálya, hó fánk csúszda. A gyerekek kezdőként az első csúszásokat a varázsszőnyeggel ellátott gyerekvilágban próbálhatják ki és a gyakorlóliftet használhatják hozzá.

A síelők kényelmét 14 felvonó - 2 kabinos, 4 ülőlift, 5 csákányos, 1 bébi, 1 tányéros, 1 tubing biztosítja.

Semmering

Budapest – Semmering: 297 km

 

 Stuhleck - Semmering Stájerország 1.782m legmagasabb hegye az Alpok keleti részén, ennek a területnek a legnagyobb síparadicsoma.

Több féle sílift, felvonó, 6 ülőlift, 4 libegő, 6 csákányos, mini lift szolgálja a síelők kényelmét.

A pályák különböző nehézségi fokúak, van sebességmérő pálya, gondoltak a sífutókra is, csodálatos a szánkópályájuk. 

Hochkar

Budapest – Hochkar távolság: 424 km

1480 - 1799 m magasságban, 319 m szintkülönbséggel 19 km hosszúságú különböző szintű pályákkal (5,5 km – kék; 10 km – piros és 3,5 km fekete) várják a síelés szerelmeseit.

A felvonók száma: 9 – ebből 3 csákányos, 6 beülős

A lesiklópályák mellett freeride pályák, meredek bucka pályák, gyermek és tanpálya varázsszőnyeggel, korcsolyapálya várja a téli sportok iránt érdeklődőket.

Obertauern

Budapest – Obertauern távolság: 528 km

A Salzburg tartományban található síparadicsom 1632 - 2313 m magasságban, 681 m szintkülönbséggel 100 km hosszúságú különböző szintű pályákkal (61 km – kék; 350 km – piros és 4 km fekete) várják a síelőket, snowboardosokat, extrém sportok kedvelőit. Az ausztriai viszonyok között is magasnak számító hely, ami miatt meglehetősen hó biztos.

A felvonók száma: 26 – ebből 6 csákányos, 18 beülős, 2 kabinos

Franciaország

Francia Síterepek

Európa legnagyobb összefüggő pályarendszerei itt találhatóak, egy bérlettel akár 600 km pályát is be lehet síelni. Egy ilyen hosszú pályán mindenki megtalálhatja a neki megfelelő nehézségi szintűt. Emellett az extrém sportok kedvelői részére hó parkot, snowboard pályát is kiépítettek.

A franciaországi sípályákig végig autópályán lehet eljutni.

Isola 2000
-5°
erős felhőzet
páratartalom: 79%
szél: 2m/s ÉK
Max -5 • Min -5
1°
Cs
3°
P
3°
Szo
4°
V
Weather from OpenWeatherMap

ISOLA 2000

Budapest – Isola 2000: 1 256 km (100 km-re Nizzától)

1610 - 1800 m magasságban, 810 m szintkülönbséggel 120 km hosszúságú különböző szintű pályákkal (70 km – kék; 30 km – piros és 20 km fekete) várják a síelés és extrém téli sportok iránt érdeklődőket.

A felvonók száma: 20 – ebből 11 csákányos, 7 beülős, 2 kabinos

Isola a déli Alpok második legnagyobb síterepe, ahol keveredik a mediterrán és alpesi hangulat, a déli fekvés ellenére a hó statisztikája nagyon jó. Az 1960-s években építették az első épületeket, azóta további igényes faházzal bővítették.

A sí központnak van korcsolyapályája. Azoknak, akik különleges kalandra vágynak ott a helikopteres sízés lehetősége.

A települést St. Sauveur, Pélevos és Levant veszi körbe, amelyek körbe fogják a gyerekpályákat. A három részből a könnyebb pályák Levant területén a keményebbek , a tapasztaltabbaknak St. Sauveur környékén találhatóak.  Ez utóbbinál van lehetőség a pályán kívüli síelésre is. A vadonatúj hópark a snowboardosokat várja.

Néhány kilométerre innen található Auron síterepe, amit szintén érdemes felkeresni, itt 132 km sípályán próbálhatják ki magukat az odaérkezők.

LES 2 ALPES

Budapest – Les 2 Alpes távolság: 1 300 km

Les 2 Alpes az Északi- és Déli-Alpok találkozásánál, az Écrins Nemzeti Park szélén, Briancon és Grenoble között, helyezkedik el.

A fent jelzett sípályákon kívül a korcsolyázni vágyókat egy 1800 négyzetméteres fedett korcsolyapálya várja.

A snowboardosokra 4 különböző nehézségű snowparkban próbálhatják ki magukat. Ebből egy kifejezetten a kezdőknek lett kialakítva.

A sífutók 21 km hosszú sífutópályán mehetnek végig.

Aki felfrissülésként wellnesselni szeretne azokat nyitott uszoda, jakuzzi és szauna várja.

1280 - 3560 m magasságban, 2280 m szintkülönbséggel 225 km hosszúságú különböző szintű pályákkal (78 km – kék; 103 km – piros és 44 km fekete) várják a síelés és extrém téli sportok iránt érdeklődőket.

A felvonók száma:  46 – ebből 22 csákányos, 20 beülős, 4 kabinos

Szlovákia

Szlovák síterepek

Szlovákia a közelsége és az alacsony árak miatt sokáig a síelők lehetséges célpontjai közül első helyen állt. Az unióba való belépésünk miatt azonban a síelők új helyeket, új pályákat választottak.  Az utóbbi időben a pályákat felújították, európai színvonalú szolgáltatásokkal bővítették. Az árai pedig még mindig nagyon jók.

Szlovákia középső része kínálja a legtöbb síelési lehetőséget.

Chopok, Szlovákia
-18°
tiszta égbolt
páratartalom: 76%
szél: 5m/s KÉK
Max -18 • Min -18
-14°
Cs
-11°
P
-8°
Szo
-7°
V
Weather from OpenWeatherMap

Chopok

A sí központ (Nízke Tatry Jasná) az Alacsony Tátra hegységében, a NAPANT nemzeti parkban található. Közkedvelt a kezdő és jól síelők körében, alkalmas baráti és családi síelésre is.

Chopok csúcs 2024 m magas, melynek mind északi, mind déli oldalán sok aktív pihenési lehetőség található.

A központ területén 52 km karbantartott, különböző nehézségi fokú lesikló pálya van. Modern havasító rendszerrel is rendelkeznek, amivel 35 km pálya havasítását tudják megoldani.

Chopokon 27 drótkötélpálya és felvonó működik óránként 31 000 fős kapacitással.

Olaszország

Olasz síterepek

Olaszország északi határvonalát az Alpok alkotja, melynek fontos része a Dolomitok, ahol az ideális klíma és a fekvés miatt kiváló pályákat építettek ki, amiket rendszeresen karbantartanak. A különböző nehézségi fokú sí- és sífutó pályák közül lehet válogatni, de megtalálják az extrém sportokat kedvelők is a nekik legmegfelelőbbet.

Szlovákia középső része kínálja a legtöbb síelési lehetőséget.

Livigno, Olaszország
-24°
tiszta égbolt
páratartalom: 87%
szél: 1m/s D
Max -26 • Min -26
-6°
Cs
-0°
P
-0°
Szo
-1°
V
Weather from OpenWeatherMap

Livigno

Budapest – Livigno: 908 km

Az olaszországi síparadicsomban az éghajlati viszonyok miatt a síeléshez szükséges megfelelő minőségű és mennyiségű hó hosszú ideig megmarad. Novembertől májusig 115 km pályarendszer áll a síelők rendelkezésére, 1800 - 2900 méter magasságban, 12 fekete, 37 piros és 29 kék pályán lehet síelni a kezdő szinttől a profi szintig. A pályákat modern síliftek kötik össze, 6 sífelvonót, 13 székliftet és 11 sífelvonót üzemeltetnek a két hegyoldalon.

Nem feledkeztek meg a sífutókról sem, ők 30 km pályán hódolhatnak ennek a sportágnak.

A kiegészítő szolgáltatásaik magas színvonalúak. Igény esetén a gyerekekkel külön tudnak foglalkozni a „hó” óvodákban, ahol szakképzett személyzet gondoskodik róluk.

TOP